Engelken Engels geb. ca 1552
Korte samenvatting
Geboren:
Overleden:
ca. 1552
na 1612
Voor de uitgebreide gezinskaart ga naar "Stamboomprogramma" onder de blauwe button.
De inventarisatie en analyse van alle beschikbare informatie is opgeschreven in de "Notitie inzake de genealogie van
Engelken Engels, Henk Reijnders, Ospel 22 september 2023, bron 1.
Naamgebruik:
Engelken Engels
1612
Bron:
Cijns van de Laatbank Aldenhoven, bron 2.
Woonplaats:
Heythuysen, in de buurt van het landbouwveld 'Truitgen Coppen goed' waarin hij landbouwgrond had. De analyse in bron 1 onderbouwt dat Engelken Engeld woonde op de hoeve 'Op Engels' in Heythuysen. En hij is daarmee, voor zover mij nu bekend, de oudst bekende bewoner van 'op Engels'.
Levensverhaal
In 1612 legt Peter Steghmans, prior van het klooster St. Elisabethsdal te Nunhem, een cijns vast in het register van de Laatbank Aldenhoven te Heythuysen (bron 2).
Hierin noteert hij dat op dat moment een Engelken Engels jaarlijks 1 hoen cijns verschuldigd is over 1 boender landbouwgrond in het Truitgen Coppen goed, laatgoed van St. Elisabethsdal, onder de Laatbank Aldenhoven. Deze grond was eerder eigendom van Dirick Bundels:
Cijns nr. 29, met betrekking op de cijnsen van het ‘Smeetsgoed’ in Heythuysen.
De analyse in het document van bron 1 onderbouwt dat deze Engelken Engels een broer is van onze stamvader Peter Engels, geb, ca 1555, en wel de oudere broer. Toen Peter Engels trouwde met Trijn Corsten, in 1580, en daarna ging wonen bij zijn vrouw op de boerderij in Nederweerts Leveroy, bleef Engelken Engels achter op de boerderij 'Op Engels', in Heythuysen. Engel en Peter waren beide landbouwers.
Wat er daarna met Engel is gebeurd is (nu) onbekend. Is hij getrouwd? Had hij kinderen?
Mogelijk niet, want in de volgende generatie vinden we zijn neef, Henken Engels, de zoon van zijn broer Peter op de boerderij 'Op Engels'. En in de generatie daarna ook Henken's zonen Petrus en Win Engels. 'Op Engels' bleef daarmee enkele generaties in onze familie.
En daarvoor?
Met deze broninformatie raken we weer aan de grens van wat er is overgeleverd. Ik heb in Heythuysen geen oudere informatie kunnen vinden over onze familie Engels / Reijnders.
Wat ik nog kan afleiden over de ouders van Engel en Peter is het volgende:
Van Engel zijn mij nu geen kinderen of huwelijk bekend. Die inschrijvingen zouden in de parochie H. Nicolaas in Heythuysen moeten zijn gedaan, maar de registers van die periode zijn verloren gegaan.
Van Peter Engels ken ik twee kinderen; Joannes (ged. Nederweert 22 juli 1581) en Henricus (ged. Nederweert 26 maart 1584).
Ik heb kunnen onderbouwen dat Henricus is vernoemd naar de vader van Peter's eerste echtgenote Trijn Corsten.
Hij heette Hein Corsten (bron 3).
Daarmee is het zeer waarschijnlijk dat Peter's oudste zoon is vernoemd naar zijn opa van vaderkant. In die periode was dat een sterke traditie, die deze redenering zeer plausibel maakt. Mits hij op dat moment was overleden.
Dat impliceert dat de vader van Engel en Petrus waarschijnlijk zal hebben geheten: Joannes Engels. Zeer waarschijnlijk, maar nog niet bewezen, want mogelijk leefde hij in 1581 nog en dan is de vernoeming anders verlopen.
Deze Joannes zal waarschijnlijk getrouwd zijn rond 1551, en geboren omstreeks 1526, waarschijnlijk in Heythuysen.
Indien zijn bestaan kan worden onderbouwd is hij de oudste stamvader van onze familie Engels / Reijnders. Op dit moment blijft dat: Peter Ingels, van Hijthusen. Hij bestond zeker.
Bronnen
1. Notitie inzake de genealogie van Engelken Engels, Henk Reijnders, Ospel 22 september 2023.
2. RHCL, 14.D035 Archief Klooster St. Elisabethsdal te Nunhem, inv.nr. 148 A,
Legger cijnzen Laatbank Aldenhoven 1610-1621, deelregister C, ‘Smeetsgoed’, fol. 5r, cijnsen nrs. 28, 29, 30 en 31,
pag. 19 van het document.
3. Notitie inzake de genealogie van Peter Ingels van Hijthusen, Trijn Corsten (getr. >11-11-1580) en Ummel Tsasen,
Henk Reijnders, Ospel 17 februari 2022.
4. “Limburgse voorouders”, Régis de la Haye, Maastricht, 2005.
5. “Oud schrift in Limburg”, Truus Roks, RHCL, Zutphen, 2011.