Bij het opschrijven van de aktes van huwelijk van onze voorouders, met de daarna opvolgende geboortes van kinderen viel het me al op dat er wel vaker sprake was van wel heel snelle geboortes na een huwelijk.
Ook onze voorouders kregen natuurlijk te maken met het verlangen naar iemand van het andere geslacht. Maar wel met de handicap dat er geen voorbehoedmiddelen waren. Er waren wel een hoop bakerpraatjes, over hoe een zwangerschap te voorkomen of, in het ergste geval, dat weer te corrigeren.
Vaak leidde zo’n “foutje” dan tot een huwelijk en een wel heel rappe geboorte daarna, om maar niet te spreken over hoe een huwelijksplechtigheid van zo’n hoogzwangere bruid (en bruidegom) er zal hebben uit gezien.
Voor mij waren al deze voorbij komende “incidenten” in onze familie aanleiding om eens langer stil te staan bij de gang van zaken rondom huwelijk en het krijgen van (eerste) kinderen.
Daarin zullen wij niet uniek zijn geweest. Het geeft daarom ook een inkijkje hoe dat dat in het verleden in de hele (dorps-)gemeenschap ging.
Enkele zaken die ik in beeld wilde brengen waren:
• Op welke leeftijd trouwde men? En hoe ontwikkelde zich dat in de tijd?
• Hoe vaak kwam het voor dat men “moest” trouwen?
• Hoe snel kwamen deze kinderen daarna op de wereld?
• Hoe lang was de bruid die voor het altaar stond al zwanger?
Om hier een beeld van te krijgen heb ik in onze stamreeks (vader op zoon, terug in de tijd, in één rechte lijn) de gegevens van huwelijk en geboorte van de oudste kinderen in enkele grafieken gezet.
Allereerst, op welke leeftijd werd er getrouwd in de afgelopen vier eeuwen?