Op de webpagina van Martinus Reijnaerts hebben we de waarschijnlijke oorzaak van deze waterscheiding besproken.
Martinus is zeer jong getrouwd met Isabella Vaesen. Hij was ten tijde van dit huwelijk op 10 november 1711 "pas" 18 jaar oud, bijna 19. Het was, ook in die tijd, erg ongebruikelijk om zo jong te trouwen.
Maar het was dan ook "een moetje". Hun oudste kind, dochter Anna, werd minder dan 4 maanden na het huwelijk, op
3 maart 1712, gedoopt. Isabella was ten tijde van het huwelijk al 5 maanden zwanger.
We zien vervolgens dat er bij de doopgetuigen geen getuigen zijn van vaderskant (Reijnaerts). De namen van de doopgetuigen kunnen worden gelinkt aan de familie Vaesen.
Na het huwelijk van Martinus/Isabella in 1711 gaat het paar in Roggel wonen. Daar worden hun twee kinderen gedoopt.
Het lijkt erop dat er binnen de familie Reijnaerts ruzie is ontstaan omdat Martinus zo jong moest trouwen (bron 1).
Zeer waarschijnlijk is dat ook de oorzaak van het niet meer vernoemen van vader of opa bij de kinderen.
Het heeft er alle schijn van dat Martinus en Isabella na het huwelijk zijn gaan inwonen bij de familie Vaesen. Martinus Reijnaerts is eigenlijk verstoten door zijn familie door de schande die hij heeft veroorzaakt. Alles wijst op een echt familiedrama.
Zoals boven vermeld wordt de vernoeming Winandus-Henricus in de tak van Wijnandus Reijners (ged. Heythuysen
30-5-1687) gehandhaafd volgens de traditie. Ook zijn tantes handhaven de vernoeming van hun vader Winandus.
Alleen de familietak van Martinus Reijnaerts dus niet. Toevallig ook “onze” tak van de familiestamboom. Komt dit nog goed?
Als we wat dieper afdalen in zijn stamboom (zie schema boven) dan zien we dat de tak van Martinus definitief “blauw” blijft. In deze stamboom keert men definitief niet meer terug naar de oorspronkelijke doopnamen Henricus en Winandus.
Hoe is de vernoeming in de tak van Martinus Reijnaerts dan wel verder gegaan?
Martinus vernoemde dus zijn enige zoon naar schoonvader Cornelis Vaesen. Daar woonde hij waarschijnlijk direct na het huwelijk in.
Zijn zoon Cornelius Reners doopte zijn oudste zoon Jacobus (Reijners). Hij is eveneens naar schoonvader vernoemd: Jacobus Willekens.
De doopnaam Jacobus, die ook later terugkomt in onze familie, komt op dit punt in de tijd in de stamboom van de familie Reijnders. Hij komt dus uit de schoonfamilie van Cornelius Reners.
Naar deze Jacobus Willekens (ged. Roggel 11-6-1688, overl. > 30-7-1746 en < 9-2-1754) zijn later (indirect dus) vernoemd:
Jacobus Reijnders (geb. 1812), Jacobus (Winne Coob) Reijnders (geb. 1866), Jacobus Peter Josephus (Sjaak) Reijnders (geb. 1931), Peter Jacobus Gerardus (Piet) Reijnders (geb. 1934), Aartje Anna Jacoba (Marian) Verveer (geb. 1960), Helena Petronella Jacoba (Jaceleen) Reijnders (geb. 1963), Elisabeth Jacoba Henrica (Annelies) Duijts (geb. 1962), Maria Jacoba (Marian) Reijnders (geb. 1966) en Maria Josephina Jacoba (Marie-José) Beerens (geb. 1965).
Uit de familiegeschiedenis blijkt dat in onze tak de voornaam Winandus niet meer is teruggekeerd. Maar wel de voornaam Henricus. Hoe ging dat?
Voor het eerst zien we die naam weer opduiken met de geboorte van opa, Henricus Leonardus (Harry) Reijnders, in 1894.
Ter verduidelijking onderstaand schema: