Uit het verhaal van de themapagina “Vernoemingen bij de familie Engels/Reijners” blijkt dat de doopnamen Winandus en Henricus typisch zijn voor onze familie. Hoe komen deze namen in onze familie?
Op de generatiepagina van stamvader Peter Ingels van Hijthusen heb ik toegelicht dat deze doopnamen, Henricus en Winandus, waarschijnlijk komen uit de schoonfamilie van Peter Ingels, de familie Corsten. Zijn schoonvader heette Hein Corsten. En de oudste broer van zijn eerste echtgenote Trijn Corsten heette Winandus Korsten (bron 1).
Op dezelfde generatiepagina van Peter Ingels staat een schema van deze oudste vernoemingen. Daarin zien we dat hij zijn tweede zoon, naar zijn schoonvader, Hein Corsten vernoemde. En deze Henricus (Henken) van Heytehusen vernoemde geheel in de traditie zijn oudste zoon Petrus Engels (naar zijn vader) en zijn tweede zoon, Winandus (Win) Engels, naar de broer van zijn vaders eerste echtgenote (bron 2). Onze stamreeks gaat daarna door in de tak van Win Engels.
De vraag die ik me daarna stelde was; als deze namen zo typisch zijn, hoe lang zijn ze dan in onze familie over geërfd?
En daarnaast is het leuk om even stil de staan bij de herkomst en betekenis, of etymologie, van deze twee namen.
Om met dat laatste te beginnen, Wikipedia zegt over de betekenis:
Wijnand (gelatiniseerd Winandus):
is een Germaanse voornaam. De betekenis is “dapper in de strijd”.
Wîh-
betekent “strijd’, nanths
(Gotisch) betekent “dapper”. De betekenis is ook terug te vinden in het Middelnederlandse woord voor held: wigant. De plaatsnaam Wijnandsrade (Limburg) is genoemd naar Wijnant van den Bongart, heer van het dorp.
Hendrik (gelatiniseerd Henricus):
is een voornaam van Germaanse oorsprong. De vrouwelijke variant is Hendrika, soms verkort tot Rika.
Het eerste lid is moeilijk te duiden, maar is waarschijnlijk heim, als in “woonplaats”, “erf” (zoals in heimwee). Het tweede lid is het veel voorkomende Germaanse naamelement rik, wat betekent “heerser”, “koning”, dat ook is terug te vinden in Grieks, Latijn (rex) en Oud-Iers (rig). Het woord haimirich
is een middelhoogduitse variant.
Geschiedenis van de vernoeming van Winandus en Henricus
Win Engels alias Reyners, geb. ca. 1634, kreeg vier kinderen waarvan er maar één de vernoeming in de stamlijn kon voort zetten, namelijk Henricus (Henrick) ged. Heythuysen 14-3-1660. De andere drie kinderen waren meisjes (bron 3).
Van zijn twee zonen, Wijnandus, ged. Heythuysen 30-5-1687, en Martinus, ged. Heythuysen 5-12-1692, brak Martinus resoluut met de familie, en dus ook de vernoeming, zoals op de webpagina van Martinus Reynaerts is toegelicht.
Bleef alleen Wijnandus over om in zijn familietak (niet zijnde de onze) de vernoemingstraditie in ere te houden.
In onderstaande overzichten heb ik de vernoeming kernachtig weergegeven:
In het eerste plaatje het oudste gedeelte van de stamboom met de vernoeming zoals hierboven beschreven.