Kindersterfte

Kindersterfte; of, het bewogen leven van Joannes Reijners (1718-1785).

Wij kennen heden ten dage nauwelijks nog kindersterfte. Zeker niet zoals onze voorouders dat vroeger tegenkwamen. Om de impact van kindersterfte in een gezin te illustreren heb ik er voor gekozen om niet cijfers te inventariseren, maar dit in een praktijkvoorbeeld uit te werken.

In onderstaand schema staat het gezin van Joannes Reijners (in blauw) opgenomen. Naast hem zijn drie echtgenotes en negen kinderen.

In  rood gearceerd heb ik hier de kinderen in beeld gebracht die "jong" zijn overleden. Dat trof 5 van de 9 kinderen, en dat varieerde in leeftijd van 1 dag tot 4 jaar.

Om nog beter gevoel te krijgen bij wat er zich in dit gezin heeft afgespeeld heb ik dezelfde gegevens  in een tabel gezet op chronologische volgorde. Dan ontstaat een soort van "dagboek" (zie onder):

Uit de informatie blijkt dat onze Joannes in de eerste twee jaren na zijn eerste huwelijk zowel zijn oudst-geboren zoon als snel daarna zijn eerste echtgenote heeft verloren.
In zijn tweede huwelijk verloor hij na de geboorte van zijn tweede zoon eerst zijn echtgenote en kort daarna zijn zoon. Weer zat hij alleen. 
In zijn derde huwelijk verging het hem met zijn vrouw beter, zij overleefde hem, maar van zijn zeven uit dat huwelijk geboren kinderen stierven er weer drie op jonge leeftijd.

Van zijn negen geboren kinderen zijn er uiteindelijk 5 op jonge leeftijd overleden, oftewel de kindersterfte lag in dit voorbeeld op 56% !
Zoals we eerder zagen was de levensverwachting van eenmaal volwassen mannen in onze familie niet veel anders dan heden ten dage. Maar je moest wel eerst volwassen kunnen worden.

In dit gezin overleefde Joannes twee van zijn drie echtgenotes en vijf van zijn kinderen. Met recht een bewogen leven.


Bronnen

1. Overzicht van DTB-inschrijvingen en GHO-akten, bewerking door Henk Reijnders.


Share by: